Si l’ensenyament i aprenentatge de les ciències no és una tasca fàcil, encara resulta més complicat si tenim a l’aula un alumne ceg o amb limitacions visuals. Freqüentment, els docents de ciències que es troben en aquestes circumstàncies, mostren baixes espectatives d’èxit, donat que sovint manifesten la falta de metodologies i materials específics.
En aquest treball es proposen tota una sèrie de recursos i materials didàctics que poden contribuir a millorar aquesta situació. Entre ells destaquem l’aplicació de la didàctica multisensorial com a eina clau en l’ensenyament de les ciències en aquest tipus d’alumnat. La didàctica multisensorial consisteix en utilitzar tots els sentits que no estan afectats, per captar la informació i produir aprenentatges complets i significatius, inferint, a través dels altres sentits, el que la resta d’alumnes adquireix per la vista. Així, per exemple, utilitzant el tacte poden classificar minerals i roques, fer lectures tàctils dels instruments de mesura del laboratori; a través del gust poden reconèixer herbes medicinals, aprendre propietats químiques; amb l’oide són capaços d’estudiar els ecosistemes al natural, determinar les propietats del so i l’ olfacte els permet detectar olors naturals com la clorofil.la, reconèixer plantes i flors, etc.
Cal recordar que l’escola inclusiva no solament ha d’assumir les diferències que existeixen entre els alumnes sinó que també ha de valorar-les i tenir-les en compte per tal de que aquests nois i noies disposin de les mateixes oportunitats de formació, educació i desenvolupament que la resta dels seus companys.
Podeu trobar informació sobre l’us de les TIC en l’alumnat amb discapacitat visual a: http://revistaselectronicas.ujaen.es/index.php/reid/article/viewFile/1180/1001